Apelsinaioli med mynta
- 2 äggulor
- 2 klyftor vitlök
- 1 dl kallpressad, mild olivolja
- 1 dl neutral rapsolja
- 2 msk finhackad mynta
- 2 msk finhackad persilja
- 1 ekologisk apelsin rivet skal och saft
- 1 msk pressad citron
- 1-2 krm havssalt
Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt. Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.
Blanda ner de hackade örterna, apelsinskal och citrussaften i aiolin.
Smaka av om det behövs mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.
Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen. Aiolin smakar gott till kyckling, fisk och grönsaksrätter.
[…] Aioli med mynta och apelsin […]