Om

Birgitta Höglund Foto Gunno Rask

Birgitta Höglund
Foto Gunno Rask

Välkommen till Birgitta Höglunds Paleo!

Nu är det dags att börja blogga igen. Under drygt 1½ år har jag varit borta från bloggandet, när jag haft fullt upp med att skriva kokböcker istället. Nu känner jag att det är hög tid att börja sprida min syn på naturligt god mat igen. Matinspirationen flödar och jag vill gärna dela med mig av alla recept som dyker upp i mitt huvud.

Jag kommer att fortsätta skriva om naturlig lågkolhydratkost, precis som på min gamla blogg Birgitta Höglund’s Mat. Där delade jag under 3 år med mig av min dagliga syn på LCHF-mat. Den här bloggen kommer dock att få ett lite annat fokus, nu blir det kort och gott – Paleo. Jag har det senaste året gått över mer till stenålderskost vilket varit bra för min hälsa. Grundtanken i min mat är fortfarande LCHF, Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mycket av naturligt fett. Men nu med ett större inslag av rotfrukter, bär och frukt än tidigare. Paleo liknar den mat som vi ätit i alla tider, men recepten härinne blir presenterade på ett lite modernare sätt än på Hedenhös tid.

Jag använder själv smör och ibland lite vällagrad ost eller get-  och fårost i min mat, men här kommer det att vara helt mjölkfria recept. Glutenfria är de förstås också. För att du själv ska kunna välja vilken typ av fett du använder i din matlagning, så kommer det oftast att stå bara stekfett i recepten. Välj själv mellan smör, ghee, ister, talg, kallpressad kokosolja, rapsolja eller olivolja.

Jag kommer att lägga ut både nyskapade recept och ett och annat gott från gamla bloggen och mina kokböcker.  Men här blir det bara recept, inga tankar och funderingar kring maten, ett rent receptarkiv har sett dagens ljus. På Facebook finns jag också, där delar jag ibland lite tankar kring mat och intressanta länkar. Härinne blir det en virtuell kokbok i bloggform, helt enkelt.

För dig som inte känner till mig sen tidigare så har jag varit matskribent de senaste 5 åren. Jag har skrivit om min syn på mat dels på min gamla blogg och på Kostrådgivarna.se och i ett flertal tidningar. Jag har de senaste 2 åren gett ut 3 kokböcker. En dröm att få skriva en kokbok som jag haft i många år har gått i uppfyllelse med råge. Länk till mina böcker på Bokus hittar du Här.

Min matkarriär började redan i mitten på 80-talet, jobbade som kallskänka, kock och köksmästare under 18 år, innan en ryggskada satte stopp för det tunga köksjobbet. Nu kan jag istället sprida mina matkunskaper till många genom att skriva om maten och hur man lagar till den på bästa och godaste sätt.

Jag äter sen 5 år en glutenfri lågkolhydratkost som gett mig mycket av min hälsa tillbaka, du kan läsa mer om mina tidigare hälsoproblem Här. Numera äter jag bara mat som kan förbättra både vår fysiska och mentala hälsa istället för att undergräva den. Både jag och min sambo Lennart har blivit betydligt friskare sedan vi drog ner på kolhydraterna och ökade på det naturliga fettet. Lågkolhydratkost kan vara en väg till ett bättre mående och inte bara en metod för viktminskning. Här inne kommer du inte att kunna läsa om vare sig kaloriräkning, kolhydrattabeller, 5:2 eller andra snabba sätt att banta.

Bloggen kommer att innehålla lättlagade recept baserade på mat som är så lite manipulerad som möjligt, ekologiskt och närproducerat så långt det är möjligt. Kött, fisk, skaldjur, fågel, ägg, grönsaker, örter, rotfrukter, nötter, frön, bär och frukt. Generöst med kryddor samt en hög halt av nyttiga och goda fetter förhöjer smakerna på min mat.

Följ med på en resa i smakernas värld, här kommer att serveras många av mina favoriträtter som jag hoppas att även du kommer att tycka om.

Ät, njut och må gott! Birgitta Höglund

Annons
kommentarer
 1. Josef Boberg skriver:

  All lycka till ❗

 2. Lotta skriver:

  Vilken trevlig presentation av dig och din blogg.

 3. Vilken glädjande pingback jag precis fick!
  En ära att bli upptagen bland Paleo-bloggarna på din samlingssida 😀

  Eftersom den korrekt ligger under engelska bloggar får du gärna lägga till en not om att samtliga mängd/vikt/temp. etc även anges i svenska enheter om du vill. (Och det går mycket bra att kommentera/fråga på svenska.)

  Härligt att du är tillbaka med bloggandet, och nu mer Paleo-orienterat.
  Följer dig med glädje och spänning!

  MVH // Peter

 4. Catarina Baldo Z skriver:

  Trevlig blogg!
  Kolla gärna på min.
  c

 5. Eva Braun skriver:

  Vill informera om en alldeles utmärkt så kallad romargryta som nu finns i Sverige sedan några år. Den är tillverkad av glaserat lergods vilket gör att den inte tar smak, är lättdiskad, snygg nog att ställa direkt på bordet … Man kan även laga mat i den PÅ spisen — på gas-, el- och vedspis. Den kommer från Fratelli Colì i Syditalien, en familj och släkt som gjort keramik sedan 1600-talet! Mer info på http://www.evabraun.se

 6. Robin Rendahl skriver:

  Hej Birgitta, jag skulle vilja komma i kontakt med dig ang. Gastrofy.se. Hur får jag tag i dig?

  Se gärna länk för en sneakpeak om vad jag vill prata om 🙂

  https://www.gastrofy.se/delad/52ea2d597506d

  Med vänlig hälsning,

  Robin Rendahl

 7. goggielove skriver:

  Superfin blogg! Tack för att du delar med dig 🙂

 8. Agneta skriver:

  Jag undrar om man kan följa lchf om man har höga blodfetter och diabetes?

 9. hur får jag kontakt med dig? Frågorna hopar sig och jag har försökt på flera ställen, men … inga svar.

 10. berätta om soyabönor & baljväxter!

 11. Harriet Gustafsson skriver:

  Tack för att du skriver recept för två personer! Jag kommer garanterat att laga din mat i fortsättningen och att det är till två är en starkt bidragande orsak. Men jag gillar verkligen din mat också.

 12. Karin Inglander skriver:

  Hej Birgitta! Hittade hit till denna intressanta receptsamling idag, av en ren slump. Har märkt senaste året (efter åratal med LCHF-mat) att när jag minskar på mejeriprodukterna så händer det något positivt med vikten. Har annars en kropp som trots LCHF vägrat släppa envis övervikt. Så sprang jag på denna guldgruva! Börjar idag med en fiskrätt!

  • Hej och välkommen, ja här finns gott om tips, har drygt 1500 recept härinne och så har jag gett ut 5 kokböcker 🙂 Strikt LCHF med mycket mjölkprodukter och lite grönt fungerar tyvärr inte så bra för många.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s