Avocadosmör

Publicerat: 9 januari, 2014 i Gröna tillbehör, Såser
Etiketter:, , , , ,
Avocadosmör  Foto Mikael Eriksson

Avocadosmör
Foto Mikael Eriksson

Avocado”smör”

  • 2 väl mogna avocado
  • 2 msk kokosolja utan smak
  • 1 msk kallpressad olivolja
  • ca 1-1½ krm salt

Mosa avocadon med en gaffel i en bunke. Blanda ner oljorna med en elvisp, kör till en krämig röra. Eller mixa fint direkt i bunken med en stavmixer. Smaka av med salt. Låt stå någon timme i kylen så smöret blir fast och smakerna mognar.

Smöret kan förvaras i kyl några dagar med en avocadokärna i skålen, så mörknar inte avocadon lika lätt eller frysas in i mindre protioner. Ta fram en stund före serveringen så oljorna mjuknar lite.

Det passar också fint att äta istället för kryddsmör till maten. Krydda det då gärna med lite vitlök, färska örter, chili och lite citron eller vinäger.

Receptet kommer från min senaste bok, Långkok för LCHF och Paleo.

kommentarer
  1. […] Du kan också grädda brödet i vanlig, avlång brödform, ca 1,5 liter. Grädda då en timme på 160º. Gott pålägg är mitt avocadosmör. […]

Lämna en kommentar