Paleo-”yoghurt” med avocado, banan och björnbär

Publicerat: 1 mars, 2014 i Drycker och smoothies, Frukostmat, Godis och desserter
Etiketter:, , , , , ,

Yoghurt Paleo

Avocado och banan i en härlig blandning 4 port

  • 1 välmogen avocado
  • 1 liten banan
  • 1 dl björnbär
  • ½ dl paranötter
  • ½ dl varmt vatten
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk nyponpulver
  • 2 tsk kanel
  • ca ½-1 krm havssalt

Att strö över: Müslix eller min egen Paleomüsli

Ingredienser till Paleo-yoghurt

Blanda kokosoljan med det varma vattnet så den smälter. Hacka paranötterna grovt.

Blanda alla ingredienser i en mixerbunke och mixa tills du får en slät röra. Smaka av om du vill ha mer sälta. Saltet ger en riktigt läcker smakbrytning.

Servera i skål med müsli och bär som garnering. Har du inte björnbär går det förstås bra med andra bär istället.

Inspiration till det här receptet är hämtat från Paleobloggen Under vårt tak. Ett mycket gott, mjölkfritt alternativ till vanlig yoghurt.

Den fungerar lika bra som frukostmat, kvällsmål eller till en god dessert, konsistens och smak blir som en mousse.

Banan- och avocadomousse

kommentarer
  1. Renée skriver:

    Tack Birgitta!
    God och mättande. Dock ser jag ingen mängd kokosolja i receptet så jag valde en matsked i 1/2 del kokt vatten. Hallon fick ersätta björnbär. Smakar som mellanting mellan efterrätt och frukost. Blandade ut lite i turkisk ekoyoughurt. Blev också gott!

    • Vad roligt att du tyckte om den. Tack för påpekandet av oljan, jag körde också en matsked men det går förstås att ha mer om man vill ha den mer mättande 🙂 Har gjort den även på hallon, blir verkligen gott.

      • Stefan Ferling skriver:

        Problemet är bananen. Den innehåller för mycket kolhydrater och för lite fibrer. Vi har som har diabetes 2 kan inte äta bananer. Bananer innan den blev ”förädlad” av människan innehöll mer fibrer och mindre kolhydrater. Så de bananer man hittar i snabbköpet är inte paleo.

      • Då är det bara att utesluta bananen, så får du en god avocado-björnbärsyoghurt. Jag är i Turkiet och köper just den sorten av ursprungliga bananer här på grönsaksmarknaderna, direkt av odlaren. De är helt annorlunda i smaken, inte alls så söta. Säljs av en del odlare med texten sekersiz muz, sockerfria bananer.

  2. Anneli skriver:

    Låter toppengott Birgitta!
    Jag håller precis på att experimentera med att göra kokosyoghurt av egengjord kokosmjölk och innehållet i ett par probiotika-kapsar. Det ska stå varmt i ca 24 timmar så jag vet inte förrän imorgon kväll hur det blev! 😀

Lämna en kommentar