Pulled Turkey/Chicken i lergryta

Publicerat: 28 februari, 2014 i Fågel, Långkok i olika grytor, Pulled Pork, Pulled Chicken m.m.
Etiketter:, , , , , , , , , , ,

Pulled Turkey

Pulled Bird – Turkey/Chicken 4 port

 • 1 kg kalkonlår eller kycklinglår
 • ½ sats tomatpesto
 • 4 små, gula lökar
 • Havssalt och peppar

Pulled Turkey i lergryta

Blötlägg lergrytan i kallt vatten så det täcker, låt ligga i minst 15 minuter. Skär några snitt i köttet ända in till benen och dela låret vid leden. Krydda ordentligt med salt och peppar, gnid även in i snitten.

Skär lökarna i sex klyftor. Lägg i botten på lergrytan. Lägg kalkon- eller kycklingbitarna på löken och fördela peston med en sked så det kommer åt överallt på båda sidor.

Lägg på locket och ställ in i nedre delen av den kalla ugnen. Sätt på 150º och låt stå inne 2-3 timmar. Mitt stora kalkonlår tog 3 timmar att bli riktigt mört.

Ta ut lergrytan och lyft av locket från dig, försiktigt så du inte bränner dig på het ånga.

Pulled Turkey/Chicken Pesto

Dra köttet från benen med en gaffel direkt i lergrytan. Ta bort benen och dela sen köttfibrerna med hjälp av två gafflar. Blanda väl med sky och lök. Smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Servera köttet med extra tomatpesto, majonnäs, sallad och tärnade grönsaker. Vi hade med det som picknickmat, riktigt gott även kallt.

Eller servera som en köttgryta med till exempel blomkålsris eller surkål.  Den är också god att äta som pålägg på rostat bröd med en sallad till.

Pulled Turkey och sallad

Picknick à la Paleo

I en vanlig stekgryta på spisen blir den här rätten klar på ca 2 timmar om den får sjuda under lock på svag värme. Titta efter några gånger under tiden så det inte kokar torrt, späd då med lite vatten.

Du kan också ställa in stekgrytan i ugnen på 125º, då blir fågeln färdig på ca 3 timmar och riskerar inte att brännas vid.

I en elektrisk slowcooker som Nordic Cooker eller Crock-Pot tar det ca 6-7 timmar på låg effekt.

Här hittar du receptet på min Pulled Pork Afelia, omgjord till en Pulled Beef.  Det är ett recept som jag gjorde till Långkok för LCHF och Paleo.

Pulled Turkey

Annons
kommentarer
 1. Ingrid Johansson skriver:

  Hej Birgitta! Om man väljer surkål som tillbehör till denna eller andra rätter, hur rekommenderar du att man gör då? Choucroûte garnie t ex ska ju koka länge och väl med olika sorters kött och korv. Men bara kål behöver väl inte koka så länge? Man kan ju använda den som sallad utan att koka den.

 2. Ingrid Johansson skriver:

  Tack!

 3. WildRag skriver:

  Oh vad gott. Är det en del sådant här i långkokboken, d.v.s. både pulled och stekar och liknande, eller bara som det låter: ”kok” (koka i vatten/buljong/o.s.v.).

 4. Tack, Birgitta för den underbara boken Grillmat Lchf. Jag har nyss hämtat den på posten , har också köpt den till min kompis ♡

 5. Caroline skriver:

  Det här ska jag lägga på minne. Testat pulled pork och gillade det 🙂

 6. […] 300 g rester av pulled turkey […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s