Kycklingfond med tomat, rosmarin och Karl-Johansvamp

Publicerat: 12 januari, 2014 i Fågel, Fonder, Långkok i olika grytor
Etiketter:, , , , ,

Kycklingfond

Kycklingfond

  • 1 ekologisk kyckling
  • 2 stora tomater
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 1 dl torkad Karl-Johansvamp
  • ½ purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 kvistar rosmarin
  • 1 litet knippe persiljestjälkar
  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • ca 1½-2 msk havssalt

Stycka kycklingen i mindre bitar. Skär loss låren och använd till en annan rätt. Skär loss vingarna och dela bröstbiten på längden.

Stoppa ner kycklingbitarna i en stor gryta. Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma. Tillsätt övriga ingredienser, börja med den mindre mängden salt och smaka dig fram.

Kycklingfond

Koka upp på nytt och låt sjuda under lock i 45-60 minuter, beroende på hur stor kycklingen är. Ta upp skrovet, låt svalna lite och skär sen loss brösten som du kan skära upp i skivor och servera med någon god sås och grönsaker.

Lägg tillbaka benen i buljongen och koka 1 timme till.  Sila upp och kasta örtstjälkarna. Plocka av allt kött från benen och vingarna.

Grönsakerna och svampen kan du mixa och blanda med en burk kokosmjölk och 2 dl av fonden. Koka en soppa tillsammans med det kokta kycklingköttet och grovhackad bladspenat. Smaka av med salt, peppar och en skvätt äppelcidervinäger, den förhöjer smaken. Servera med kokta ägghalvor och en klick aioli.

Förvara kycklingfonden i en burk i kylen, den håller en vecka och används till såser, grytor och soppor. Du kan också frysa fonden, enklast i en istärningslåda.

Kycklingfonden är också god att dricka varm som buljong, späd då med lite vatten, krydda med örtsalt och blanda ner en sked kokosolja. Det blir en mycket näringsrik, värmande och mättande dryck.

kommentarer
  1. […] dl hemkokt fond på kyckling eller […]

  2. […] 500 g färdiglagat kycklingkött […]

  3. […] kyckling och buljong hade jag i frysen sen ett tidigare buljongkok så det var snabbt gjort att koka ihop en […]

Lämna en kommentar