Långkokt köttfärssås 2-3 port
- 400 g köttfärs, jag hade älg
- 50 g stekfett
- 4 dl strimlad rödbetsblast, spenat eller vitkål går också bra
- 2 dl tärnad zucchini
- 1 finhackad, gul lök
- 10 cocktailtomater i bitar
- 1 dl chilisås
- 2 tsk torkad timjan
- Havssalt
- Grovmald svartpeppar
- 1 dl buljong eller vatten
Bryn köttfärs och lök så det får lite färg. Tillsätt övriga grönsaker och låt puttra ett tag. Krydda med salt, peppar och timjan. Rör ner chilisås och buljong. Flytta över såsen till en Crock-Pot och ställ in på låg effekt. Min köttfärssås fick koka 7 timmar, så var den klar när jag kom hem.
Jag föredrar att bryna alla ingredienser innan jag stoppar dem i grytan, men det är en smaksak. Det går att blanda allt däri och sen sätta på kokning.
Det går förstås att laga köttfärssåsen på spisen i en vanlig gryta, då är den klar på ca 1-2 timmar, ju längre desto godare. Rör då några gånger under tiden så det inte bränns fast, späd eventuellt med mer vätska.
Gott till är brynt vitkål, blomkålsris eller en sallad. Andra gången jag åt köttfärssåsen så värmde jag den i stekpanna med två ägg, det blir riktigt gott och mättande.
Jag ska testa den här köttfärssåsen, men jag undrar om det verkligen är nödvändigt att koka chilisåsen själv? Finns det någon chilisås i handeln som är lite bättre än de andra?
Visst kan du köpa om du inte vill göra själv. På hälsokostbutiker finns det ekologiska med mindre socker än Heinz och Felix. Men gör du den själv så kan du ju utesluta vitt socker helt.
Det här var gott!!
Min blev med vitkål och jag gjorde även chilisåsen. Köttfärssåsen fick gotta sig i min Crock Pot i 10 timmar…
Kul att höra att du tyckte om recepten 🙂