Chilimarinerad lax 2 port
- 2 bitar laxrygg à 200 g
- 2 msk olivolja
- 1 tsk chiliflingor
- Saft av ½ citron
Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden. Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken. Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.
Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.
Grön aioli
- 2 äggulor
- 2 dl olivolja
- ½ dl finhackad rucola
- ½ dl finhackad citronmeliss
- ½ dl finhackad citronverbena
- Saft av ½ lime
- 1 riven vitlöksklyfta
- Havssalt och vitpeppar
- Lite Worcestershiresauce
Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft. Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.
Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril. När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.
Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.
Gott! 😋
Får aldrig till det med konsistensen i majonäsvarianter, men ve den som ger sig! 😊
Följer du mina recept brukar det funka bra. Gjorde dem alltid när jag jobbade på restaurang och de lyckades jämt 🙂
http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/06/17/hemgjord-majonnas-och-aioli-med-stavmixer/
Här en handvispad med olivolja, ett av de första inläggen på min gamla blogg 🙂
http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/06/19/hemgjord-majonnas/