Stuvade morötter 1 port
- 1 stor morot
- 1 msk stekfett
- 1 dl mandelmjölk eller kokosmjölk
- 1 msk hackad persilja
- Havssalt och vitpeppar
Brynt lök i äppelcidervinäger 1 port
- 2 stora schalottenlökar
- 2 msk stekfett
- 2 tsk äppelcidervinäger
- Havssalt och vitpeppar
Stekt, salt sill 1 port
- 2-3 urvattnade sillfiléer
- 2 msk stekfett
- Nymald vitpeppar
Börja med morotsstuvningen. Skala och skär morötterna i centimeterstora tärningar. Bryn i en kastrull några minuter, salta och peppra.
Häll på mandelmjölken, koka upp och låt puttra tills du tycker morötterna är lagom mjuka. Rör om då och då. Rör ner den hackade persiljan strax innan servering.
Skiva löken i en halv centimeter tjocka skivor och bryn lätt. Salta, peppra och häll på äppelcidervinägern. Låt den koka in i löken.
Stek så sillen några minuter på var sida. Jag köpte färdigurvattnad sill, men den blir väldigt lös när man steker den. Bäst är att köpa hel saltsill, filéa och låta ligga i en stor bunke med kallt vatten i kylen över natten.
Har du mer bråttom, filéa den och låt ligga i bunken under rinnande kallt vatten i ca 3-4 timmar. Skär en bit ur den tjockaste delen av sillen och smaka om den är tillräckligt urvattnad, den ska inte vara för salt.
Kokboksreklam:
Mitt förlag Optimal/Pagina har nu och fram till 2 juni ett mycket förmånligt pris på min kokbok Grillmat LCHF. Klicka här på länken så kan du köpa den för bara 79 kr inklusive moms och frakt.
Tack för tipset om hel sill. Det har blivit mos i pannan med färdigsill. Den enda mandelmjölk som finns här är icke kylvara och full av tillsatser. Finns det överhuvudtaget färsk?
Varsågod, gillar inte heller lös och smetig sill…
Här får du ett enkelt tips på hemgjord mandelmjölk, garanterat tillsatsfri 🙂
http://www.ceciliafolkesson.se/2013/08/05/hemmagjord-mandelmjolk/
Vill man inte göra själv finns den här 🙂 http://shop.goodstore.se/dryck-mandel-osotad-1l-ecomil-eko-/3178-0