Stekt torskrygg med räksallad 1 port
- 125 g fryst torskrygg från Änglamark
- 2 msk stekfett
- Pressad citron
- Havssalt och vitpeppar
Räksallad
- 100 g frysta, skalade räkor från Änglamark
- 1 kokt ägg
- ½ dl majonnäs
- 1 msk finhackad gräslök
- 1 msk finstrimlad bladpersilja
- Lite citronsaft
- Lite havssalt och vitpeppar
Tina fisk och räkor långsamt i kylen, då blir de godast. Pressa citron över torsken och krydda båda sidor med salt och peppar.
Hacka ägget och blanda med majonnäs och örter. Vänd ner räkorna. Smaka av med salt, peppar och citron.
Stek fisken 2 minuter på hög värme, vänd och stek ½ minut. Dra pannan från värmen och låt eftersteka ett par minuter. Servera med räksalladen.
Mmmmmm, den ska jag prova! Ser sååå gott ut och jag är säker på att HELA familjen kommer att tycka om det! ☺️
Tack. Hoppas det 🙂
Hej!
Det ser jätte gott ut! Jag älskar fisk överhuvud taget och räkor lika så, så det här måste jag prova!
Men jag har en fråga, hur tänker du om det tillsatta saltet i frysta räkor? Det är ju egentligen inte paleo om man ska vara strikt, samtidigt är det väldigt smidigt med frysta räkor om man inte har tillgång till färska.
Jag tillhör dem som äter havssalt, med välbehag och för att jag känner att min kropp mår gott av det 🙂
Här skriver Chris Kesser mycket bra om salt och Paleokost.
http://chriskresser.com/shaking-up-the-salt-myth-the-human-need-for-salt
http://chriskresser.com/shaking-up-the-salt-myth-the-dangers-of-salt-restriction
Ja jag läste faktiskt den där artikeln för bara några dagar sedan och har därefter börjat introducera en liten del himalaya salt eftersom jag inte kunnat hitta riktigt oprocessat havssalt där alla mineraler fortfarande är kvar. Men i räkorna så tvivlar jag starkt på att det är havssalt utan att det är tillsatt bordssalt, hur tänker du om det? Det finns ju en hel del produkter där ute som är ganska rena men ändå har tillsatt salt(bordssalt).
Ja, tror inte heller de använder havssalt… Men å andra sidan finns det så otroligt mycket nyttiga ämnen i räkorna, så här väljer jag dem ändå.
På vintrarna i Turkiet har jag köpt färska räkor flera gånger och kokat dem själv en minut med havssalt och dill, det blir fantastiskt gott. Testa det om du får tag på färska, annars finns ju oftast färska musslor att köpa i nät i fiskdisken 🙂
Jag använder Geo Organics Sea Salt till matlagning, Maldon flingsalt till grönsaker/sallad.
Det låter väldigt vettigt! Jag har också maldon flingsalt till att blötlägga nötter/koka grönsaker m.m. men funderar efter att ha läst på lite att skaffa celtic sea salt till matkrydda som jag tycker verkar vara utav väldigt bra kvalitet. Dom gångerna jag använder frysta räkor så brukar jag se till att tina dom ordentligt och sedan skölja av dom med lite vatten så det mesta utav saltet försvinner. Har aldrig set färska musslor faktiskt, måste kolla upp det! Man skulle kunna experimentera ihop någon musselsoppa av något slag.. Tack för hjälpen och en mycket bra sida med många inspirerande recept och inlägg!
Tack för dina kommentarer, alltid intressant att höra hur andra tycker kring det här med naturlig mat. Färska musslor säljs i nät i fiskdisken. Det är bland den nyttigaste och mest ursprungliga mat vi kan äta 🙂
Har en riktigt god soppa på färska musslor i min kokbok Grillmat LCHF. Det är grädde i, men den kan du bara byta ut mot samma mängd kokosgrädde om du vill 🙂
Åh jag ska kolla upp det! Jag kollar väldigt mycket på LCHF recept när jag söker inspiration men jag tycker även det är väldigt roligt att ta ”vanliga” husmans recept och paleo modifiera dom, ibland blir det jätte bra och ibland inte lika lyckat men det är lika kul ändå 😉
Tack än en gång!