Hälsoresa
Idag är jag ute och visar upp mig i tidningen igen, i Aftonbladet den här gången på sidorna 24-25.
Iförd träningskläder och ståpäls, huva vad kallt det var vid Norr Mälarstrand när den här bilden togs för några veckor sen. +3, blåst och regn….
Men artikeln blev bra, hoppas många fler med Fibromyalgi kan bli bättre genom att lägga om kosten till glutenfri LCHF/Paleo och börja mjukträna. Fick visa upp lite övningar för fotografen som jag inte klarade att göra för några år sen, så härligt att kunna göra dem nu.
Vill du läsa mer om Fibromyalgi och vad kostomläggningen gjort för min hälsa så gå in på min gamla blogg och läs ”Fibromyalgi och LCHF”.
[…] Artikel i Aftonbladet, om Birgitta Höglund och hur hon blev fri från sin fibromyalgi. Artikeln finns på länk endast för betalkunder. […]
Bra att det blir LCHF-informerande tidningsartiklar.
Ja, det känns väldigt bra att Aftonbladet slog upp det så här stort. Särskilt när fokus inte ligger på viktminskningen utan på hälsofördelarna:)
Måste man köpa tidningen för att läsa artikeln? Själv har jag slutat med vetemjöl och dragit ner på resterande kolhydrater, för att se om det hjälper mot min fibro. Ska även prova extra starka q10 och d-vitaminer! 🙂 Har läst att det kan påverka. Ja, ja, vi får se! 😉
Om du klickar på bilden så kan du förstora den och läsa där 😉
Lycka till, hoppas du också kommer att må bättre, Camilla.
Tack, det ska jag göra! 🙂
Jag har förstått att det har med maten att göra, när det gäller Fibron och ”ibs” och jag har försökt med många varianter genom åren, bl.a. Fokuserat på ekologiskt. Har varit både fruktian, vegetarian, levande föda mm, men först när jag träffade min köttätande man, med grönsaker varje dag, blev det lite bättre!
Då funderade jag på att vi kanske är skapade olika i vad vi mår bra av att äta!? Tex har jag hört att de som har reumatism mår bättre av vegetariskt!? Om det är så och några äter mer kött och andra mindre, för att de mår bra av det, så blir det kanske också mer balans i miljön!?….tankar! 🙂
Ja det gäller att söka tills man hittar det man mår bäst av.
För mig var det gluten och socker som var den stora boven, mer av kött, fisk, skaldjur, ägg, grönt och smör blev räddningen 🙂
Härligt Birgitta, fin artikel!
Tack, roligt att höra att du tyckte om den 🙂
Äntligen att de tar upp sakliga LCHF-relaterade vinklingar inte bara viktminskning 🙂
Ja, det känns väldigt roligt att kunna vara med och sprida även den vinsten av att äta LCHF, det fokuseras nästan bara på viktminskningen i media.
Håller helt med. Jättebra med fokus på annat än just vikt. Och det finns ju mer än att bota sjukdomar också. Alla mår bra och kommer funka bättre om de äter arteget (biologiskt korrekt kost). Sedan kan nog själva kolhydratnivån variera beroende på vad man har eller inte har för problem. Huvudfokus arteget, och lågkolhydrat för en hel del.
Själv äter jag ganska lite kolhydrater, men inte ketogent och undviker inte alltid kolhydrater utan äter gärna dadlar som godis ibland. Med artegen föda blir det ändå ganska lite kolhydrater, men vissa mår ännu bättre i sina sjukdomar om de drar ned ännu mer och kanske skippar frukt och stärkelserika rotfrukter.
Jag märkte enorma förbättringar av att dra ned på kolhydrater, särskilt snabbare sådana. Jag hade då problem med hypoglykemi, d.v.s. blodsockret tilläts inte stiga, utan så fort det steg lite, trycktes det ned till för lågt av mitt system. Detta försvann helt när jag slutade med snabba kolhydrater, och inte åt för mycket av även långsamma.
Även IBS-magen blev mycket bättre. Samt att mina ätstörningar hamnade under kontroll och inte levde sitt eget liv, framförallt bulimiinslag stävjas effektivt av att ha jämnt blodsocker. Anorexi blir bättre genom att man helt enkelt mår bättre och får mer lust att leva.
Så det är många tillstånd och sjukdomar som kan påverkas direkt och kraftfullt.
Tillägg: LCHF borde vara normalkost för folk med bulimi! I stället är det tvärtom: den med ätstörning ska lära sig äta allt, eftersom varje diet ses som en ny fixering. Därför ingår det som krav att anorektiker och bulimiker lär sig äta godis och socker. Allt annat ses som att fixeringarna inte är borta. Helt förkastligt. Jag är jättenyfiken på vad man kan åstadkomma med med LCHF och Paleo hos ätstörda!
Det vore ju mycket intressant om de kunde införa det på ätstörningsklinikerna, näringstät mat måste ju vara det absolut bästa alternativet.
Tack för att du delar med dig av din resa mot ett friskare liv 🙂
Grattis och tack för att du ställer upp i media. Nu har din bok Grillat kommit med posten till mig. Nu ska jag se om jag hittar några bra tips på grillade hamburgare.
Tack, och för att du köpte boken, hoppas du kommer att tycka om den 🙂
Å vad roligt Birgitta! Har du möjligtvis möjlighet att länka artikeln då ju bara Plusmedlemmar kan läsa den via Aftonbladet! Alltid kul att läsa hur tidningar vinklar… Tack för allt du sprider! Ha en bra dag! Martina
5 maj 2014 kl. 16:49 skrev ”Birgitta Höglunds Paleo” :
> >
Tack, Martina. Klicka på bilden på artikeln så kan du förstora och läsa den 🙂
Finns det några upprepade vetenskapliga studier som visar att detta hjälper?
Eller är det hemsnickrade teorier?
Här kan du läsa lite mer om värk, trötthet och andra fibromyalgisymptom som blivit bättre av en glutenfri kost, Lilja. Under tiden snickrar jag vidare 😉
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24728027
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3835396/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18046594
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24003682
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19935081
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18540025?dopt=AbstractPlus
Jag fick min fibro diagnos för 20 år sedan, var ca 25 år. Jag undrar, slutade du med vetemjöl, ris, potatis, socker, (honung?) och mjölkprodukter på en gång? Eller är det något som du fortfarande äter och ändå fungerar det?
Jag slutade med socker, mjöl, ris, potatis, pasta för 5 år sen. Åt fortfarande då och då lite surdegsbröd första halvåret, men när jag för 4½ år sen slutade helt, absolut helt, med gluten så kom min största förbättring. Märker om jag får i mig mjöl av misstag, då blir jag genast sämre.
Äter jag nån gång till kalas för mycket sött, som choklad, glutenfria desserter sötade med socker eller honung så får jag mer värk. Lite går bra ibland, men inte i större mängd.
Tagit bort det mesta av mjölkprodukter förutom får- och getost senaste året, märkt att jag har färre värkdagar och har blivit starkare, fått mer muskler och gått ner några kilo.
Kan äta grädde/smetana nån gång till fest, men gör det inte till vardags.
Viktigt är också att äta ordentligt med fett, jag äter, smör, kokosolja, olivolja, rapsolja och majonnäs i rätt stor mängd varje dag. Gör jag inte det av nån anledning, så blir jag trött och hängig och hjärnan funkar inte lika bra.
Bloggen skriver jag helt mjölkfri, just för att de som inte tål mjölk alls ska hitta recept.
Tack för dina fina och utförliga svar! 🙂
När jag började med lchf/paleo så blev det mycket ost, grädde och extra smör. På bara en vecka gick jag upp ett antal kilo, så jag blev rädd! 😉 nu har jag uteslutit Mjöl helt, men lite, lite ris, potatis mjölk ( allt eko) och honung har jag kvar! Kanske dumt, när jag har så ont, hmm?!
Tio åriga sonen verkar ha samma problem! 😦
Glad att kunna hjälpa till 🙂 Testa helt mjölkfritt ett tag, ni kanske kommer att må bättre både du och sonen.
Det är aldrig dumt att prova om man kan bli bättre.
Mjölkfritt inkl ost och smör…förlåt en dum fråga! 😉
Jag har tagit bort ko-osten, den är inte så vidare bra alternativ om den inte är lagrad, som Västerbotten eller Parmesan. Testa utan vanliga ko-ostar några veckor, men behåll smöret om du vill.
Du har väldigt många recept att välja på härinne, ca 130 i dagsläget, så jag tror ni kommer att vara mätta och nöjda utan potatis, ris och mjölkprodukter 😉
Tack för hjälpen! Då kör vi på! 😀
Mycket intressant läsning eftersom jag själv har fibro. Har försökt mig på LCHF men har så svårt för att äta något annat än macka till frukost. Finns det LCHF-bröd? Magen tål inte fil och yoghurt, så det kan jag t.ex inte äta till frukost istället för bröd.
Hälsningar Ulrika
Hej Ulrika. Jag har tagit fram flera sorters LCHF-bröd till mina kokböcker, här hittar du Valnötsbröd från min Långkokbok:
http://www.kostradgivarna.se/2014/04/valnotsbrod-fran-langkok-for-lchf-och-paleo/
Här ett nötbröd till:
https://birgittahoglundspaleo.wordpress.com/2014/03/15/notbrod-paleo/
Jag har tillsammans med Huså Bröd tagit fram ett frökex som säljs i butiker över hela landet och på nätet, här finns lista på butiker:
http://www.husabrod.se/lchf
Här tips på olika frukostar här på bloggen:
https://birgittahoglundspaleo.wordpress.com/category/frukostmat/
Lycka till 🙂
Valnötsbrödet är jättegott och dessutom kan man skiva det tunt utan att det går sönder alls. Det bästa paleo-bröd jag stött på! Jag byter ut kesellan mot cf samt smöret mot kokosfett, men det är detaljer.
Vad roligt att du tycker om mitt bröd, Kjell 🙂
Vill man ha det mer Paleo, så byter man ut kesellan mot kokosgrädde och smöret mot kokosolja. Skulle då rekommendera lite mer vinäger för att få bra balans i syran.
Men va häftigt att vi får läsa en plusartikel genom att förstora bilden, tack för den Birgitta och så klart för att Du ställde upp i pressen så fint i den här frågan. Jag säger som jag brukar ”Det är svårt att misslyckas när man är bäst”. För jag tycker verkligen Du är en fena på att förklara på ett jordnära sätt som ingen, (nästan) retar sig på. T.o.m. journalisten höll sig inom skaklarna.
Härlig artikel!
Tack för dina värmande ord, de är extra välkomna idag när snön ligger på lur ❤
Ja, den gratisartikeln får Aftonbladet bjuda mina läsare på när jag ställde upp på bild så tunnklädd i svinkylan 😉
Tycker också att Mia Coull gjorde en riktigt bra artikel, en mycket sympatisk journalist.
”Ja, den gratisartikeln får Aftonbladet bjuda mina läsare på ”
Yes Birgitta, så ska veva dras!
Gillar ju att vara lite obstinat ibland 🙂
Hej Birgitta!
Eftersom jag inte riktigt kan bestämma om vi ska köra lchf, paleo eller en blandning, så undrar jag, hur kommer det sig att du valde att gå över från lchf till paleo?
Kanske det kan hjälpa mig i mitt beslut.
Tio åringen har övervikt runt magen, tolvåringen har svårt att sitta still, jag har fibro, ibs och allt det andra som följer med! 🙂 lite övervikt, min man ont i leder och övervikt runt magen!
Alla var vi naturligt smala när vi var yngre, förutom att tolvåringen fortfarande är smal och naturligt muskulös.
Hej. Jag äter själv en blandning av Paleo/LCHF, anledningen att jag gjort bloggen strikt mjölkfri, alltså inte ens smör eller ghee, är att jag fick många förfrågningar på såna recept.
Har laktosintolerans i släkten och har själv märkt att jag mår bättre sen jag tog bort mjölprodukterna, åt väldigt mycket av den varan tidigare. Nu äter jag smör och lite get-fårost ibland.
High Fat Paleo skulle man kunna kalla min mat. Jag äter inte så mycket frukt och bär som många andra, använder det lite i maten. Lycka till, tror ni alla kommer att bli bättre 🙂
Tack för din hjälp Birgitta!
Det hjälpte! ☺️tack även för ditt majonäs recept, använde det i coleslawn som barnen gillar! Tänka sig, sedan jag tagit bort ris, pasta och potatis så äter de, tro det eller ej…grönsaker! 😃
Roligt att jag kan vara till lite hjälp 🙂 Samma här, var väldigt dålig på grönsaker under mitt ”pastaliv”. Nu älskar jag smakerna och variationsmöjligheterna.