Artikel om mig och min Fibromyalgi i Aftonbladet

Publicerat: 5 maj, 2014 i Om mig i media
Etiketter:, , , , , ,
Foto Lotte Fernvall

Foto Lotte Fernvall

Hälsoresa

Idag är jag ute och visar upp mig i tidningen igen, i Aftonbladet den här gången på sidorna 24-25.
Iförd träningskläder och ståpäls, huva vad kallt det var vid Norr Mälarstrand när den här bilden togs för några veckor sen. +3, blåst och regn….

Men artikeln blev bra, hoppas många fler med Fibromyalgi kan bli bättre genom att lägga om kosten till glutenfri LCHF/Paleo och börja mjukträna. Fick visa upp lite övningar för fotografen som jag inte klarade att göra för några år sen, så härligt att kunna göra dem nu.

Vill du läsa mer om Fibromyalgi och vad kostomläggningen gjort för min hälsa så gå in på min gamla blogg och läs ”Fibromyalgi och LCHF”.

Birgitta Höglund om Fibromyalgi i Aftonbladet

Annons
kommentarer
 1. […] Artikel i Aftonbladet, om Birgitta Höglund och hur hon blev fri från sin fibromyalgi. Artikeln finns på länk endast för betalkunder. […]

 2. Josef Boberg skriver:

  Bra att det blir LCHF-informerande tidningsartiklar.

 3. Camilla skriver:

  Måste man köpa tidningen för att läsa artikeln? Själv har jag slutat med vetemjöl och dragit ner på resterande kolhydrater, för att se om det hjälper mot min fibro. Ska även prova extra starka q10 och d-vitaminer! 🙂 Har läst att det kan påverka. Ja, ja, vi får se! 😉

  • Om du klickar på bilden så kan du förstora den och läsa där 😉
   Lycka till, hoppas du också kommer att må bättre, Camilla.

   • Camilla skriver:

    Tack, det ska jag göra! 🙂
    Jag har förstått att det har med maten att göra, när det gäller Fibron och ”ibs” och jag har försökt med många varianter genom åren, bl.a. Fokuserat på ekologiskt. Har varit både fruktian, vegetarian, levande föda mm, men först när jag träffade min köttätande man, med grönsaker varje dag, blev det lite bättre!
    Då funderade jag på att vi kanske är skapade olika i vad vi mår bra av att äta!? Tex har jag hört att de som har reumatism mår bättre av vegetariskt!? Om det är så och några äter mer kött och andra mindre, för att de mår bra av det, så blir det kanske också mer balans i miljön!?….tankar! 🙂

   • Ja det gäller att söka tills man hittar det man mår bäst av.
    För mig var det gluten och socker som var den stora boven, mer av kött, fisk, skaldjur, ägg, grönt och smör blev räddningen 🙂

 4. Kjell Granelli skriver:

  Härligt Birgitta, fin artikel!

 5. Kostologik skriver:

  Äntligen att de tar upp sakliga LCHF-relaterade vinklingar inte bara viktminskning 🙂

  • Ja, det känns väldigt roligt att kunna vara med och sprida även den vinsten av att äta LCHF, det fokuseras nästan bara på viktminskningen i media.

  • WildRag skriver:

   Håller helt med. Jättebra med fokus på annat än just vikt. Och det finns ju mer än att bota sjukdomar också. Alla mår bra och kommer funka bättre om de äter arteget (biologiskt korrekt kost). Sedan kan nog själva kolhydratnivån variera beroende på vad man har eller inte har för problem. Huvudfokus arteget, och lågkolhydrat för en hel del.

   Själv äter jag ganska lite kolhydrater, men inte ketogent och undviker inte alltid kolhydrater utan äter gärna dadlar som godis ibland. Med artegen föda blir det ändå ganska lite kolhydrater, men vissa mår ännu bättre i sina sjukdomar om de drar ned ännu mer och kanske skippar frukt och stärkelserika rotfrukter.

   Jag märkte enorma förbättringar av att dra ned på kolhydrater, särskilt snabbare sådana. Jag hade då problem med hypoglykemi, d.v.s. blodsockret tilläts inte stiga, utan så fort det steg lite, trycktes det ned till för lågt av mitt system. Detta försvann helt när jag slutade med snabba kolhydrater, och inte åt för mycket av även långsamma.

   Även IBS-magen blev mycket bättre. Samt att mina ätstörningar hamnade under kontroll och inte levde sitt eget liv, framförallt bulimiinslag stävjas effektivt av att ha jämnt blodsocker. Anorexi blir bättre genom att man helt enkelt mår bättre och får mer lust att leva.

   Så det är många tillstånd och sjukdomar som kan påverkas direkt och kraftfullt.

   • WildRag skriver:

    Tillägg: LCHF borde vara normalkost för folk med bulimi! I stället är det tvärtom: den med ätstörning ska lära sig äta allt, eftersom varje diet ses som en ny fixering. Därför ingår det som krav att anorektiker och bulimiker lär sig äta godis och socker. Allt annat ses som att fixeringarna inte är borta. Helt förkastligt. Jag är jättenyfiken på vad man kan åstadkomma med med LCHF och Paleo hos ätstörda!

   • Det vore ju mycket intressant om de kunde införa det på ätstörningsklinikerna, näringstät mat måste ju vara det absolut bästa alternativet.

   • Tack för att du delar med dig av din resa mot ett friskare liv 🙂

 6. Gäst skriver:

  Grattis och tack för att du ställer upp i media. Nu har din bok Grillat kommit med posten till mig. Nu ska jag se om jag hittar några bra tips på grillade hamburgare.

 7. cordelia112112 skriver:

  Å vad roligt Birgitta! Har du möjligtvis möjlighet att länka artikeln då ju bara Plusmedlemmar kan läsa den via Aftonbladet! Alltid kul att läsa hur tidningar vinklar… Tack för allt du sprider! Ha en bra dag! Martina

  5 maj 2014 kl. 16:49 skrev ”Birgitta Höglunds Paleo” :

  > >

 8. Lilja skriver:

  Finns det några upprepade vetenskapliga studier som visar att detta hjälper?
  Eller är det hemsnickrade teorier?

 9. Camilla skriver:

  Tack för dina fina och utförliga svar! 🙂
  När jag började med lchf/paleo så blev det mycket ost, grädde och extra smör. På bara en vecka gick jag upp ett antal kilo, så jag blev rädd! 😉 nu har jag uteslutit Mjöl helt, men lite, lite ris, potatis mjölk ( allt eko) och honung har jag kvar! Kanske dumt, när jag har så ont, hmm?!
  Tio åriga sonen verkar ha samma problem! 😦

 10. Camilla skriver:

  Mjölkfritt inkl ost och smör…förlåt en dum fråga! 😉

  • Jag har tagit bort ko-osten, den är inte så vidare bra alternativ om den inte är lagrad, som Västerbotten eller Parmesan. Testa utan vanliga ko-ostar några veckor, men behåll smöret om du vill.

   Du har väldigt många recept att välja på härinne, ca 130 i dagsläget, så jag tror ni kommer att vara mätta och nöjda utan potatis, ris och mjölkprodukter 😉

 11. Camilla skriver:

  Tack för hjälpen! Då kör vi på! 😀

 12. Ulrika skriver:

  Mycket intressant läsning eftersom jag själv har fibro. Har försökt mig på LCHF men har så svårt för att äta något annat än macka till frukost. Finns det LCHF-bröd? Magen tål inte fil och yoghurt, så det kan jag t.ex inte äta till frukost istället för bröd.
  Hälsningar Ulrika

 13. Ethel Loberg skriver:

  Men va häftigt att vi får läsa en plusartikel genom att förstora bilden, tack för den Birgitta och så klart för att Du ställde upp i pressen så fint i den här frågan. Jag säger som jag brukar ”Det är svårt att misslyckas när man är bäst”. För jag tycker verkligen Du är en fena på att förklara på ett jordnära sätt som ingen, (nästan) retar sig på. T.o.m. journalisten höll sig inom skaklarna.

  Härlig artikel!

  • Tack för dina värmande ord, de är extra välkomna idag när snön ligger på lur ❤

   Ja, den gratisartikeln får Aftonbladet bjuda mina läsare på när jag ställde upp på bild så tunnklädd i svinkylan 😉
   Tycker också att Mia Coull gjorde en riktigt bra artikel, en mycket sympatisk journalist.

 14. Ethel Loberg skriver:

  ”Ja, den gratisartikeln får Aftonbladet bjuda mina läsare på ”

  Yes Birgitta, så ska veva dras!

 15. Jag69 skriver:

  Hej Birgitta!
  Eftersom jag inte riktigt kan bestämma om vi ska köra lchf, paleo eller en blandning, så undrar jag, hur kommer det sig att du valde att gå över från lchf till paleo?
  Kanske det kan hjälpa mig i mitt beslut.
  Tio åringen har övervikt runt magen, tolvåringen har svårt att sitta still, jag har fibro, ibs och allt det andra som följer med! 🙂 lite övervikt, min man ont i leder och övervikt runt magen!
  Alla var vi naturligt smala när vi var yngre, förutom att tolvåringen fortfarande är smal och naturligt muskulös.

  • Hej. Jag äter själv en blandning av Paleo/LCHF, anledningen att jag gjort bloggen strikt mjölkfri, alltså inte ens smör eller ghee, är att jag fick många förfrågningar på såna recept.

   Har laktosintolerans i släkten och har själv märkt att jag mår bättre sen jag tog bort mjölprodukterna, åt väldigt mycket av den varan tidigare. Nu äter jag smör och lite get-fårost ibland.

   High Fat Paleo skulle man kunna kalla min mat. Jag äter inte så mycket frukt och bär som många andra, använder det lite i maten. Lycka till, tror ni alla kommer att bli bättre 🙂

   • Jag69 skriver:

    Tack för din hjälp Birgitta!
    Det hjälpte! ☺️tack även för ditt majonäs recept, använde det i coleslawn som barnen gillar! Tänka sig, sedan jag tagit bort ris, pasta och potatis så äter de, tro det eller ej…grönsaker! 😃

   • Roligt att jag kan vara till lite hjälp 🙂 Samma här, var väldigt dålig på grönsaker under mitt ”pastaliv”. Nu älskar jag smakerna och variationsmöjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s