Pulled Beef på oxsvans med indiska kryddor i Crock-Pot

Publicerat: 24 april, 2014 i Långkok i olika grytor, Nötkött, Pulled Pork, Pulled Chicken m.m.
Etiketter:, , , , , , , , , , , , , ,

Långkokt oxsvansgryta med indiska smaker

Pulled Beef på oxsvans 4-5 port

  • Oxsvans i bit ca 1,2 kg
  • 1 dl kokosolja
  • Havssalt
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 dl grovkrossade valnötter
  • 1 dl färsk ingefära i små bitar
  • ½ dl mango chutney
  • 1 finhackad gul lök
  • 3 finrivna vitlöksklyftor
  • 2 msk små, gula russin
  • 2 msk gröna kardemummakapslar
  • 1-2 msk garam masala
  • 1 msk curry
  • 1 msk mald koriander
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 msk kanel
  • ca 1 msk havssalt
  • 1-2 tsk spiskummin
  • 1-2 krm cayennepeppar
  • 1 pressad citron

Bryn oxsvansbitarna runtom i kokosoljan, krydda lätt med salt. Ta upp och lägg över i Crock-Poten. Häll ner valnötskross, ingefära, lök och vitlök i stekpannan, bryn en stund. Tillsätt alla torra kryddor och låt fräsa några minuter under omrörning.

Rör ner kokosmjölken, mango chutneyn och russinen och häll över köttet. Blanda om väl. Lägg på locket och ställ in temperaturen på Låg. Sen är det bara att vänta. Min lilla gryta har ingen timer så jag fick använda klockan istället, grytan börjar bli klar efter 10-12 timmar. Lyft på locket och känn efter om köttet är mört. Är det inte det så låt gå ett tag till.

Fiska upp köttbitarna med en hålslev och lägg i en bunke att svalna en stund. Ta loss allt kött från benen och rör ner det i grytan. Häll över citronsaften, blanda om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller hetta. Låt koka ihop en timme till på hög effekt utan lock.

Har du ingen Crock-Pot eller liknande elektrisk långkokgryta så kan du koka svansen i en stekgryta med tättslutande lock i ugnen, i lergryta eller på spisen. I ugnen på 100º i ca 8-10 timmar i stekgryta och på spisen i 4-6 timmar. I lergryta på 150º ca 4-5 timmar. Titta efter då och då så det inte kokar torrt.

Servera med en sallad och kokta morötter eller blomkålsris. Kallpressad rapsolja och äpplcidervinäger på grönsakerna ger ett väldigt gott komplement till grytan.

Crock-Pot

Annonser
kommentarer
  1. Annika skriver:

    Älskar långkokta grytor! Och har nu en crockpot (igen). Och din långkoksbok, så klart. Måste bara fråga dig om råd. Rent generellt, om jag ska omvandla gamla vanliga grytrecept från att puttra på spisen till crockpot – är det 8-10 timmar på låg som gäller för det flesta grytor? Har till exempel favoritrecept på biff bourguignon och sjömansbiff som jag gärna överför till crockpot, eftersom det är så himla smidigt och praktiskt. Hur tänker du kring hög eller låg värme? Ser i en del crockpotrecept att man ska börja med hög och sen slå över till låg, till exempel. Är din erfarenhet att det blir bättre eller sämre än att köra på låg under längre tid…?

    • Vad roligt att du tycker om mina recept 🙂 Jag föredrar att använda låg effekt, tycker smakerna bevaras bättre, säkert näringsämnena också. Just oxsvans tar lång tid att koka, t. ex. grytbitar från älg, lamm, gris blir klart på kortare tid, ca 6-7 timmar kan räcka. Det är ju beroende på ålder på djuret också, så experimentera dig fram. Hellre för lång än för kort tid, kan var en enkel regel att följa 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s