Chokladbollar
- 100 g kokosolja
- 100 g (2½ dl) kokosflingor
- 1 dl kokosgrädde
- ½ dl krossade hasselnötter eller valnötter
- 2 msk kakao
- 1 äggula
- 1 krm vaniljpulver
- 1 tsk mald kardemumma eller kanel
- ½-1 krm havssalt
Smält kokosoljan och låt den svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel, eller hacka dem fint.
Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt. Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.
Rör ner kokosolja, äggula och kokosgrädde. Blanda väl. Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.
Det här måste jag prova, har inte sett några chokladbollar utan sötningsmedel innan och det vill jag helst vara utan. 🙂
Jag gillar inte sötningsmedel alls och inte det som är för sött av honung heller längre 🙂
vad använder du för kokosgrädde?
Den här är bra 🙂 http://www.lchfbutiken.se/21/kokos-matlagningsgradde-17-fet-eko-200ml
Om man inte har laktos-problem. Kan man köra med vanlig grädde, istället för kokosgrädde?
Det kan du absolut göra, Håkan 🙂
Tack, va bra! En annan tanke. Kan man då köra med vanligt smör istället för kokosolja också?
Ja, då blir de lite mer som ”vanliga” chokladbollar 🙂
Fast fortfarande ”lika bra” sett ur LCHF? 🙂
Ja, men det är alltid bra att få in lite extra kokosolja även där 😉
Vad gott det ser ut!
Tack, Olivia 🙂
Vad tror du att man skulle kunna ta i stället för nötter? (Nötallergi)
Prova att mixa pumpakärnor istället 🙂