Lammben i lergryta med indiska smaker 5-6 port
- ca 1,2 kg lammbog och lägg eller lammstek med ben
- Havssalt och peppar
Indisk tomatsås
- 250 g cocktailtomater
- 1 gul lök
- 3 msk stekfett
- 2 vitlöksklyftor
- 2 lagerblad
- 2 msk mörk balsamvinäger
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk mald koriander
- 1 msk gurkmeja
- 1 msk kanel
- 1-2 tsk chiliflingor
- ½-1 tsk spiskummin
- ½ tsk mald ingefära
- 2 dl vatten
- Havssalt efter smak
Skär tomater och lök i små bitar, skiva vitlöken. Bryn i en gryta en stund under omrörning. Rör ner tomatpurén och låt fräsa med, så blir tomatsmaken mildare.
Blanda ner alla kryddor och fräs ytterligare några minuter. Häll på vinäger och vatten, låt koka upp.
Låt såsen småputtra i en halvtimme tills den blir riktigt simmig. Smaka av om du vill ha mer salt eller hetta från chili och spiskummin.
Blötlägg lergrytan i kallt vatten så det täcker, låt ligga i minst 15 minuter. Salta och peppra lammbitarna runtom. Lägg ett lager tomatsås i botten på lergrytan. Lägg lammbitarna i såsen och fördela resten med en sked så det kommer åt överallt.
Lägg på locket och ställ in i nedre delen av den kalla ugnen. Sätt på 150º och låt stå inne 3 timmar. Mitt lammben tog 3 timmar att bli riktigt mört, men det var från ett ungt lamm och ganska tunt.
Ta ut lergrytan och lyft av locket från dig, försiktigt så du inte bränner dig på het ånga.
Dra köttet från benen med en gaffel direkt i lergrytan. Ta bort benen och dela sen köttfibrerna med hjälp av två gafflar. Blanda väl med tomatsåsen. Smaka av om du vill ha mer salt och peppar.
Servera med till exempel blomkålsris eller på mitt nötbröd med mango med en sallad och äppeltzatziki till.