Gästrecept: Texas Chili från Primalisten

Publicerat: 17 mars, 2014 i Nötkött, Recept från bloggvänner
Etiketter:, , , , ,
Texas Chili från Primalisten Foto Patriq Hansson

Texas Chili från Primalisten
Foto Patriq Hansson

Veckans gästbloggare
Den här veckan har jag den stora äran att ha besök av Patriq Hansson på bloggen Primalisten. En blogg fylld med intressant kunskap kring naturlig mat.
Det var en av de första Paleobloggar jag gjorde bekantskap med för några år sen, när jag och Patriq var inblandade i arbetet med restaurang PriMaten i Uppsala.
Så här beskriver Patriq sin matfilosofi;


Sedan några år tillbaka driver jag en nätt liten blogg om vad som bäst kan beskrivas som naturlig livsstil, där jag skriver om framför allt mat och träning, eller föda och fysisk aktivitet för att uttrycka det mer primitivt.
Kanske skiljer sig människan från övriga djur och växter på vår planet på så vis att vi behöver specialisthjälp och expertråd för att hålla oss hälsosamma och friska. Min tro och övertygelse är dock att vi har påverkats genom evolutionen i precis samma utsträckning som allt annat levande, att riktlinjerna för ett hälsosamt leverne för oss människor varken är komplicerat eller märkvärdigt, och att de flesta av oss kan undvika de vanligaste välfärdssjukdomarna genom att i så stor utsträckning som möjligt leva som de människodjur vi är, och inte som förslappade avfallskvarnar.

En sak är däremot säker, det är inte lätt att i vårt samhälle hålla oss till naturlig och näringsrik mat när vi är fullkomligt omringade av skräpmat som överbelastar våra belöningssystem, vilket kan få den vanliga husmanskosten att framstå som tråkig och smaklös.
Det är heller inte lätt att förstå behovet av att hålla oss aktiva och starka, när vi utan problem kan ta oss genom livet utan att knappt behöva anstränga oss.
Att klara sig på enbart fem timmars sömn varje natt ses idag nästan som en bedrift. Något som är värt att skryta om.
Att fylla varje minut av livet med åtaganden, arbete och måsten ses som hedervärt.

Jag vill påstå att vi människor behöver se över våra prioriteringar, och börja tänka mer på grundläggande behov som tillräckligt med kvalitativ sömn, mindre stress, mer tid i lugn social samvaro, måttlig men regelbunden fysisk träning och kanske viktigast av allt, näringstät och naturlig mat som bokstavligen formar oss till de biologiska varelser vi är.

Du hittar min blogg på http://primalisten.com/
Som synes har jag varit långt ifrån så aktiv med skrivandet som jag skulle önska, vilket jag delvis får skylla på att jag varit utan dator sedan i somras (kan rekommenderas!).
Jag vill även bidra med ett av mina favoritrecept, en mustig och stark Texas Chili gryta.
Anpassa kryddningen efter egen smak, och alla typer av grytkött kan användas.

Hoppas det smakar!

Texas Chili 4 – 5 portioner

 •     1,5 kg grytkött, t ex högrev eller nötbog
 •     Ett par gula lökar
 •     Några vitlöksklyftor
 •     Ett par matskedar matfett, t ex smör eller kokosolja
 •     En tub tomatpuré
 •     En chilifrukt
 •     1 msk oregano
 •     1 tsk salt
 •     1 tsk chili
 •     1 tsk cayennepeppar
 •     1 tsk spiskummin
 •     1 kaffemått kaffe
 •     1 krm kanel

Tillagning

1.  Jag börjar med att hacka upp all lök, vitlök och chili, så det är klart.
2.  Skär upp köttet i mindre kuber. Skär bort överflödigt fett och senor om du inte vill äta det. Har du en köttbit med ben i så lägg det åt sidan så länge. Benet ska ner i grytan sen. Är det inget ben i köttet, tillsätt då gärna lite ekologisk buljong eller skippa det helt och hållet.
3.  Hetta upp matfettet på hög värme i en gryta eller stor kastrull och bryn köttbitarna en kort stund. Det här behöver du förmodligen göra i ett par, tre omgångar för att det inte ska bli för mycket kött i grytan samtidigt.
4.  Sänk värmen till medium, lägg undan köttet och häll ner hackad lök, vitlök och chili i grytan. Rör om och tillaga tills löken börjar bli genomskinlig.
5.  I med köttet igen, och pressa ut hela tuben med tomatpuré i grytan.
6.  Tillsätt alla kryddorna, och placera benbiten (eller buljongen) i grytan.
7.  Häll på ca 1 liter kallt vatten, och låt koka upp.
8.  Sänk värmen till låg, och låt grytan sjuda under lock i ca 2 timmar tills köttet är mört. Rör om ett par tre gånger under tiden. Mot slutet kan du ta av locket och låta vätskan koka ner tills du får en fin konsistens på spadet.

Goda tillbehör är t ex rotsaker, rotmos eller en blandsallad.
Ett glas rött att dricka är inte fel, men vårt friska goda svenska kranvatten är inte heller dumt!

Patriq Hansson

kommentarer
 1. nwictorin skriver:

  Men vilken härlig gryta! Jag är en sån som gillar höstig och mustig mat oavsett årstid, så detta blir det nog till middag här hemma i veckan. Är ett stort fan av långkok och riktig mat som är lagad på bra råvaror. En fråga: använder du ”riktigt” kaffe, eller är det snabbkaffepulver du menar? Tusen tack för ett inspirerande inlägg! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s