Glasörtsallad 2-3 port
- 2 dl finstrimlad rödkål
- 2 dl strimlad romansallad
- 1 dl tärnad gurka
- ½ dl förvälld glasört
- ½ dl granatäppelkärnor
- 2 msk olivolja
- Saft från 1 citron
Jag köpte ett knippe glasört på ca 150 gram. Örten växer i strandkanten och finns även runt Sveriges kuster. De är mycket goda, lite salta och kan användas både råa och lätt förvällda. Här kan du läsa mer om glasörten på Nordic Algae.
Så här gör jag en inläggning på örten:
Plocka av de spröda delarna från glasörten. De mer träiga stjälkarna kastas.
Täck med vatten, tillsätt en tesked salt och saft från ½ citron. Koka upp, låt koka 1 minut och ta från plattan och låt svalna.
Det som inte används direkt håller sig några dagar i en burk i kylen om kvistarna får vara täckta av lagen.
Blanda alla ingredienser till salladen i en skål. Den smakar riktigt gott till stekt, rökt eller grillad fisk.
Gurksallad med avocado 2 port
- 10 cm gurka
- 1 avocado
- ½ dl granatäppelkärnor
- ½ dl strimlad kryddkrasse
- 3 msk olivolja
- 1 msk pressad citron
- Havssalt och peppar
Skala och skär gurkan i små tärningar. Blanda samman med granatäppelkärnor och kryddkrasse. Här i Turkiet säljs knippen av storvuxen kryddkrasse, Tere, på marknaden. Men det går bra med de späda skotten också.
Häll över olivolja, citron, salt och peppar. Blanda om försiktigt. Servera tillsammans med skivor av avocadon. Blommor av gurkört och en jordgubbe är vackert och gott till.
[…] Sallad med granatäpple […]