Gästrecept: Köttfärsbiffar med gulbetor från Paleo Nordic

Publicerat: 17 februari, 2014 i Färsrätter, Nötkött, Recept från bloggvänner
Etiketter:, , , ,
Foto Micke Raittila

Foto Micke Raittila

Smakrika färsbiffar från Paleo Nordic

Idag är det Micke Raittila på Paleo Nordic  som bidrar med sitt favoritrecept à la Paleo.

Micke driver en av de äldsta Paleobloggarna i Sverige och var även först ut med en kokbok med Paleorecept,  e-boken Paleo Nordic Reboot.

Till skillnad mot de andra recepten på min blogg använder Micke fetaost och smör i sitt recept, men det kan du förstås hoppa över. Här kan du läsa lite mer om hans kostfilosofi och här nedan receptet:

Köttfärsbiffar fylld med rostad tomat, örter, vitlök och fetaost. Till det gulbetor och aioli.

Jag gillar smaker från Medelhavet i kombination med det svenska. Så här kommer det en riktig fräsch, smakrik och billig paleo köttfärsrätt, med massa protein, fett och näringsriktiga kolhydrater. Alltså riktig mat från grunden!

Det här behöver du:

  • 800g ekologisk köttfärs gärna när producerat.
  • En näve med färsk timjan
    4 rostade tomats i olivolja
    4 vitlöksklyftor
  • Ett par matskedar olivolja
    1 ägg
    2 tsk dijonsenap
    ev 70g ekologisk fetaost
    Havsalt och svartpeppar
    8-12 st Gulbetor
    1 msk smör
    Havssalt
  • 2 dl Olivolja
    2 äggulor
  • 4 vitlöksklyftor
    1 tsk Vittvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
    En nypa chiliflakes
  • Havssalt

Så här gör du:

Skala och koka gulbetorna i saltvatten, det tar ca 45 minuter att koka gulbetorna. Under tiden gör du följande • Strimla den rostade tomaten och blanda det med köttfärs, olivolja, pressad vitlök, hackad timjan, dijonsenap, ägg, havssalt och svartpeppar • Äter du mejeriprodukter så kan du fylla biffarna med fetaost. Om inte hoppa över det här, det bli gott ändå • Forma köttfärssmeten till stora köttbullar, pressa ett litet hål köttbullen och fyll den med fetaost, platta till köttbullen så det blir en biff • Värm ugnen till 175°C • Stek biffarna i smör eller kokosfett så dom får en fin stekyta • Lägg biffarna i en ugnssäker form och kör klart bom i ugnen i ca 15-20min • Under tiden biffarna är i ugnen gör aioli så här • Vispa upp äggulor med dijonsenap och vinäger • Droppa försiktigt i olivolja under omrörning, se till att äggulorna och olja blandar sig ordentligt • Pressa i vitlök och smaka av med havssalt och chiliflakes • Servera och njut av riktigt mat från grunden • Bon Paleo!

Energi (kcal) 691,6

Protein 49 29E%

Fett 46g 59E%

Kolhydrater 18g 11E%

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s