Turkisk gratäng med räkor – Karides güveç

Publicerat: 1 februari, 2014 i Skaldjur, Tapas och plockmat
Etiketter:, , , , , ,

Turkisk gratäng med räkor Karides Güvec

Turkisk räkgratäng 2 port

  • 300 g frysta, skalade räkor från Coop Änglamark
  • 8 cocktailtomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd spetspaprika
  • 1 grön spetspaprika
  • 1 dl purjolök i 1×1 cm bitar
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk torkad oregano, ekologisk från Herbaria
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm chiliflingor
  • Havssalt
  • Aioli till gratinering

Sätt ugnen på 225º. Skär tomaterna i fyra delar. Strimla vitlök och paprika fint. Värm oljan och fräs grönsakerna ett par minuter.Tillsätt tomatpuré och stek en minut till, då blir tomatsmaken mildare.

Häll på vinäger och kryddor. Tillsätt räkorna, jag lägger i dem direkt från frysen så blir det lite vätska i gratängen. Fräs en stund under omrörning tills räkorna precis tinat. Smaka av om det behövs mer salt eller kryddor.

Använder du nyskalade räkor så blanda dem bara med grönsaksröran utan att koka upp, så blir de inte sega.

Häll upp i gratängformar, en per person till huvudrätt och i mindre formar om du serverar den som meze eller tapas. Klicka över aioli och gratinera ca 5-10 minuter. Servera gärna med rostat bröd.

I Turkiet serveras den här gratängen traditionellt med riven ost, men den blir ännu godare med aioli. Svamp ingår oftast, då blir den ännu mer matig.

Räkgratäng med aioli

Annonser
kommentarer
  1. Fröken Nilsson skriver:

    Detta ska jag prova!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s