Hel örtkyckling i ugn med coleslaw

Publicerat: 26 januari, 2014 i Fågel
Etiketter:, , , , ,

Örtkryddad kyckling i ugn

  • 1 färsk, ekologisk kyckling ca 1,3-1,5 kg
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja + 2 msk till pensling
  • 2 msk blandade, torkade örter
  • 2 msk flingsalt
  • 1 tsk chiliflingor
  • ½ ekologisk citron

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant och låt rinna av. Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och flingsalt till ett pulver.

Skär citron och vitlök i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan. Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt. Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.

Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar. Ta ut efter en timme och pensla med olja. Efter en timme till samma procedur. Sista halvtimmen hälls 2 dl vatten i formen, så stekskyn löses upp. Spara skyn och använd till en sås.

Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor kycklingen är. Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar. Det gör det knappast efter så lång tid i ugnen.  Eller stick in en termometer på tjockaste stället i låret, den ska visa 80 grader.

Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp den. Eller låt kallna och ha som ett alternativ till den ofta glutamatkryddade grillkycklingen.

Coleslaw

  • 5 dl strimlad vitkål
  • 1 finstrimlad paprika
  • 1 dl majonnäs
  • ½ dl kokosgrädde
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1 tsk osötad senap
  • Havssalt och vitpeppar

Lägg kålen i en bunke, krama den med fingrarna så den blir mjuk.

Rör ner de övriga ingredienserna och låt salladen stå i kylen en stund. Den håller sig sen i flera dagar i kylen.

Annonser
kommentarer
  1. Mattias skriver:

    Kan du inte ge ett exempel på vilka blandade, torkade örter man kan använda?

  2. Under vårt tak skriver:

    Ser härligt ut Birgitta 😊

  3. Ulrika skriver:

    Låter som ett perfekt recept för Cockpoten. Jag har kört ett par av dina recept från kokboken ” långkock” i den och de blir kanon bra .

  4. lotteschioler skriver:

    Underbart! Skulle gärna laga till den i morgon!
    Jag har dock problem med att hitta ekologisk kyckling. Letat på ICA Maxi i någon månad och de har varken frysta eller färska. Tidigare har jag köpt både och. Tror du det kan vara svårare att få tag i på vintern? Eller har de gett upp då för få köper dem kanske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s