Gästrecept: Gluten- och mejerifritt formbröd

Publicerat: 13 januari, 2014 i Glutenfritt och mjölkfritt bröd och bakverk, Recept från bloggvänner
Etiketter:, , , , ,
Foto Svetlana Driagina

Foto Svetlana Driagina

Recept från bloggvänner
Jag har bjudit in några matbloggare som kommer att bidra med sina favoritrecept då och då framöver. Glutenfritt och mjölkfritt blir det förstås.
Först ut är Svetlana Driagina med ett formbröd från bloggen Ryskadockor. Där finns mängder av goda recept som passar både Paleo och LCHF.
Inläggen samlas i en egen kategori här till vänster:
Gluten- och mejerifritt formbröd som är gott att rosta. Du behöver:

  • 10 ägg (var inte rädd för så många ägg i receptet! Smaken kommer inte att vara äggig, lovar!)
  • 2,5 dl kokosmjölk/kokosvatten/vatten (med kokosvatten menar jag det vattnet som blir kvar när burken har stått i kylen 1 dag och man använt den stelna kokosmassan)
  • 1,5 dl kokosmjöl
  • 1,5 dl kokosflingor (ekologiska)
  • 1 dl sesammjöl
  • 1 msk chiafrön
  • 1 msk psylliumfrön
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vitvinsvinäger/ättika
  • 1-2 tsk salt

Så här gör du:

1. Vispa ägg tills det blir mycket fluffigt. Tillsätt kokosmjölk/kokosvatten/vatten.

2. Rör ut bikarbonat i vinäger/ättika och blanda in i äggsmeten.

3. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.

4. Häll ut mjölblandningen i äggmassan lite i taget. Blanda väl.

5. Häll ut degen i en avlång silikonform. Ska du baka i en teflonform, klä den med bakplåtspapper, annars fastnar brödet!

6. Baka brödet i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 60-65 minuter.

7. Ta ut ur formen och låt svalna invirat i bakhandduken på galler.

Jag brukar skiva brödet och frysa in styckvis på en bräda. Sedan är det bara att lägga brödskivorna i plastpåsen och in i frysen. Då kan man ta fram så mycket det behövs! 🙂
Annonser
kommentarer
  1. […] med till exempel blomkålsris eller surkål.  Den är också god att äta som pålägg på rostat bröd med en sallad […]

  2. […] av om soppan/såsen har lagom sälta och syra. Servera soppan med rostat bröd. Som sås passar den väldigt bra till fisk, skaldjur och […]

  3. emelie irestedt skriver:

    He
    Hej har precis gjort gluten och mejerifritt formbrød, vilken supersucce, dock førsøker jag køra ganska strikt LCHF och kan inte riktigt hitta en kalkylator som har alla ingredienserna inlagda, jag ræknar att det blir ca 15 skivor (tunna) av ett brød – har du någon id\e om ca mængden kolh. per skiva, enligt min uppskattning borde det ligga kring 4-5, vad tror du?

    Vænliga hælsningar

    Emelie Irestedt, ett nytt fan 🙂

    • Hej Emelie. Tyvärr har jag väldigt dålig koll på kolhydrater, jag räknar nästan aldrig själv. Men brukar använda minmat.net om det är nåt jag undrar över. Lycka till och välkommen hit 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s