Välkommen till Birgitta Höglunds Paleo

Publicerat: 6 januari, 2014 i Välkommen hit!
Etiketter:, , , , , , , , , , , ,
Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Nytt år och nystart i bloggvärlden!

Nu är det dags att börja blogga igen. Under drygt 1½ år har jag varit borta från bloggandet, när jag haft fullt upp med att skriva kokböcker istället. Nu känner jag att det är hög tid att börja sprida min syn på naturligt god mat igen. Matinspirationen flödar och jag vill gärna dela med mig av alla recept som dyker upp i mitt huvud.

Jag kommer att fortsätta skriva om naturlig lågkolhydratkost, precis som på min gamla blogg Birgitta Höglund’s Mat. Där delade jag under 3 år med mig av min dagliga syn på LCHF-mat. Den här bloggen kommer dock att få ett lite annat fokus, nu blir det kort och gott – Paleo. Jag har det senaste året gått över mer till stenålderskost vilket varit bra för min hälsa. Grundtanken i min mat är fortfarande LCHF, Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mycket av naturligt fett. Men nu med ett större inslag av rotfrukter, bär och frukt än tidigare. Paleo liknar den mat som vi ätit i alla tider, men recepten härinne blir presenterade på ett lite modernare sätt än på Hedenhös tid.

Jag använder själv smör och ibland lite vällagrad ost eller get-  och fårost i min mat, men här kommer det att vara helt mjölkfria recept. Glutenfria är de förstås också. För att du själv ska kunna välja vilken typ av fett du använder i din matlagning, så kommer det oftast att stå bara stekfett i recepten. Välj själv mellan smör, ghee, ister, talg, kallpressad kokosolja, rapsolja eller olivolja.

Jag kommer att lägga ut både nyskapade recept och ett och annat gott från gamla bloggen och mina kokböcker.  Men här blir det bara recept, inga tankar och funderingar kring maten, ett rent receptarkiv har sett dagens ljus. På Facebook finns jag också, där delar jag ibland lite tankar kring mat och intressanta länkar.

Härinne blir det en virtuell kokbok i bloggform, helt enkelt. Jag kommer inte att ta emot några kommentarer på bloggen, lägger hellre den tiden på att skapa nya recept.

För dig som inte känner till mig sen tidigare så har jag varit matskribent de senaste 5 åren. Jag har skrivit om min syn på mat dels på min gamla blogg och på Kostrådgivarna.se och i ett flertal tidningar. Jag har de senaste 2 åren gett ut 3 kokböcker. En dröm att få skriva en kokbok som jag haft i många år har gått i uppfyllelse med råge. Länk till mina böcker på Bokus hittar du Här.

Min matkarriär började redan i mitten på 80-talet, jobbade som kallskänka, kock och köksmästare under 18 år, innan en ryggskada satte stopp för det tunga köksjobbet. Nu kan jag istället sprida mina matkunskaper till många genom att skriva om maten och hur man lagar till den på bästa och godaste sätt.

Jag äter sen 5 år en glutenfri lågkolhydratkost som gett mig mycket av min hälsa tillbaka, du kan läsa mer om mina tidigare hälsoproblem Här. Numera äter jag bara mat som kan förbättra både vår fysiska och mentala hälsa istället för att undergräva den. Både jag och min sambo Lennart har blivit betydligt friskare sedan vi drog ner på kolhydraterna och ökade på det naturliga fettet. Lågkolhydratkost kan vara en väg till ett bättre mående och inte bara en metod för viktminskning. Här inne kommer du inte att kunna läsa om vare sig kaloriräkning, 5:2, kolhydrattabeller, periodisk fasta eller andra snabba sätt att banta.

Bloggen kommer att innehålla lättlagade recept baserade på mat som är så lite manipulerad som möjligt, ekologiskt och närproducerat så långt det är möjligt. Kött, fisk, skaldjur, fågel, ägg, grönsaker, örter, rotfrukter, nötter, frön, bär och frukt. Generöst med kryddor samt en hög halt av nyttiga och goda fetter förhöjer smakerna på min mat.

Följ med på en resa i smakernas värld, här kommer att serveras många av mina favoriträtter som jag hoppas att även du kommer att tycka om.

Birgitta Höglund  Foto: Mikael Eriksson

Birgitta Höglund
Foto: Mikael Eriksson

kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s