Majonnäs

Publicerat: 5 januari, 2014 i Grillat, Såser
Etiketter:, , , , , ,
Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Majonnäs

  • 2 dl neutral rapsolja
  • 2 ekologiska äggulor
  • 1½ tsk osötad senap
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • ½-1 krm salt
  • Lite nymald vitpeppar
  • Några droppar Worcestershiresauce

Blanda äggulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke. Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis och sen i en fin stråle. Mixa ordentligt hela tiden. Jag använder en neutral rapsolja, inte den kallpressade, som ger lite för stark smak.
Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången. Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.
Krydda med vitpeppar och Worcester, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt. Lägg över majonnäsen i en burk med tättslutande lock. Vill du ha såsen med lite mer sting så öka på senapen till det dubbla.

Recept och bild kommer från min bok Grillmat LCHF.

Grillmat LCHF

Annons
kommentarer
  1. […] Grädda på 175° i 30 minuter. Kyl och ät tillsammans med kokta ägg, avocado och en hemgjord majonnäs. […]

  2. […] gr gravad eller rökt lax 1 dl majonnäs 1 msk pressad citron 2 msk hackad dill 1 msk hackad gräslök Havssalt och nymald […]

  3. […] köttet med extra tomatpesto, majonnäs, sallad och tärnade grönsaker. Vi hade med det som picknickmat, riktigt gott även […]